Akadálymentesítő eszköz

Szövegméret növelése
Szövegméret csökkentése
Nagy kontraszt
Negatív kontraszt
Olvasó vonal
Alaphelyzet

Váncsod Váncsodi töltött káposzta - Váncsodi "döcögő"

Kategória:
Gasztronómia
Leírás:

Váncsodi töltött káposzta – „Váncsodi döcögő”

A töltött káposzta apróra vágott húsból (darált húsból), kásából álló növénylevélbe burkolt főtt étel. Magyarországon a XVIII. században már széles körben kedvelt, ismert étel volt, de a parasztkonyhára csak a XIX. században vonult be.

Váncsodon a „régi” időkben főleg a hagyományos disznótorok alkalmával, karácsonykor, lakodalmakkor került töltött káposzta az asztalra. A káposztát mindenki a saját konyhakertjében termelte és házilag savanyította.

Településünkön ma is nagy hagyománya van a töltött káposzta készítésének. Közösségi rendezvényeinken előszeretettel kínáljuk a hozzánk látogató vendégek számára. Napjainkban már rendezvényeink védjegyévé vált.

Hozzávalók:

- 1 kg sertésdagadó

- 1 fej savanyú káposzta

- 12 dkg rizs

- 1 kis fej vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 kávéskanál fekete őrölt bors

- 1 evőkanál édes nemes őrölt piros paprika

- 1 kávéskanál ételízesítő

- ízlés szerint só (1 kávéskanál)

Elkészítés:

A savanyú káposztát leveleire szedjük, a vastag ereket levágjuk róla, hogy könnyebb legyen összegöngyölni. A darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a rizset, a sót, a borsot, a paprikát és az ételízesítőt. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. A káposztalevelekbe egy jó evőkanál darált húst teszünk, aztán szorosan feltekerjük, a két végét benyomkodjuk. A kimaradt savanyú káposztát felaprítjuk és a fazék alját beborítjuk vele. Az elkészült töltelékeket szorosan egymás mellé helyezzük a lábosba. Amikor az összes töltelék a helyére került, a tetejét is megszórjuk apróra vágott savanyú káposztával, majd felöntjük vízzel, hogy a töltelékeket jól ellepje. Lassú tűzön kb. 3 óra alatt elkészül. Tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat! 

Cím: Váncsod község
Kapcsolattartó neve: Zsiga Angéla
Telefon: +36 20 330 76 54