Váncsod Váncsodi töltött káposzta - Váncsodi "döcögő"
Váncsodi töltött káposzta – „Váncsodi döcögő”
A töltött káposzta apróra vágott húsból (darált húsból), kásából álló növénylevélbe burkolt főtt étel. Magyarországon a XVIII. században már széles körben kedvelt, ismert étel volt, de a parasztkonyhára csak a XIX. században vonult be.
Váncsodon a „régi” időkben főleg a hagyományos disznótorok alkalmával, karácsonykor, lakodalmakkor került töltött káposzta az asztalra. A káposztát mindenki a saját konyhakertjében termelte és házilag savanyította.
Településünkön ma is nagy hagyománya van a töltött káposzta készítésének. Közösségi rendezvényeinken előszeretettel kínáljuk a hozzánk látogató vendégek számára. Napjainkban már rendezvényeink védjegyévé vált.
Hozzávalók:
- 1 kg sertésdagadó
- 1 fej savanyú káposzta
- 12 dkg rizs
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál fekete őrölt bors
- 1 evőkanál édes nemes őrölt piros paprika
- 1 kávéskanál ételízesítő
- ízlés szerint só (1 kávéskanál)
Elkészítés:
A savanyú káposztát leveleire szedjük, a vastag ereket levágjuk róla, hogy könnyebb legyen összegöngyölni. A darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a rizset, a sót, a borsot, a paprikát és az ételízesítőt. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. A káposztalevelekbe egy jó evőkanál darált húst teszünk, aztán szorosan feltekerjük, a két végét benyomkodjuk. A kimaradt savanyú káposztát felaprítjuk és a fazék alját beborítjuk vele. Az elkészült töltelékeket szorosan egymás mellé helyezzük a lábosba. Amikor az összes töltelék a helyére került, a tetejét is megszórjuk apróra vágott savanyú káposztával, majd felöntjük vízzel, hogy a töltelékeket jól ellepje. Lassú tűzön kb. 3 óra alatt elkészül. Tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat!