Akadálymentesítő eszköz

Szövegméret növelése
Szövegméret csökkentése
Nagy kontraszt
Negatív kontraszt
Olvasó vonal
Alaphelyzet

Váncsod Váncsodi hájas tátogató házi szilvalekvárral

Kategória:
Gasztronómia
Leírás:

A hájas tészta a parasztkonyhán a XX. században terjedt el. A magyar paraszt ember a nehéz fizikai munka során elvesztett energiája pótlására zsíros ételeket fogyasztott. A hájas tészták készítésének szezonja a hűtőszekrények megjelenése előtt a téli disznóvágáshoz kapcsolódott, így a disznótorok és a vízkereszt követő böjt feloldását jelentő farsangi időszak ünnepi asztalán elmaradhatatlan volt a hájas tészta. Házi szilvalekvárral töltve a legfinomabb.

Hozzávalók:

- 70 dkg finomliszt

- 50 dkg sertésháj

- 2 tojás sárgája

- 3 evőkanál ecet

- 1 csipet só

- 1 csipet cukor

- 2-2,5 dl langyos víz

Elkészítés:

A sertéshájról leszedjük a hártyát, majd húsdarálón átdaráljuk. A 70 dkg finomlisztből 25 dkg lisztet összedolgozunk a darált hájjal és az ecettel.

A maradék 45 dkg lisztet, a sót, a 2 tojás sárgáját a cukros langyos vízzel jól összedolgozzuk, rétestészta keménységet gyúrunk belőle. Fél óráig lefedve pihenni hagyjuk. A tésztát kinyújtjuk, majd rákenjük a már korábban elkészített lisztes hájat. Háromszorosan összehajtogatjuk, majd fél óráig pihenni hagyjuk. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük. A hajtogatások között mindig hagyjuk pihenni a tésztát.

Nyújtsuk ki a tésztát 1,5 cm vastagságúra és vágjuk fel 6x6 cm-es kockákra, majd hajtsuk félbe. Forró sütőben 15 perc alatt készre sütjük. A tésztát a tepsiben „nyílójával” befelé tesszük. Sülés közben ne nyissuk ki s sütő ajtaját! Miután kisült a tészta, házi szilvalekvárral töltjük meg és a tetejére porcukrot szórunk.

Jó étvágyat kívánunk! 

Cím: Váncsod község
Kapcsolattartó neve: Zsiga Angéla
Telefon: +36 20 330 76 54