Váncsod Váncsodi hájas tátogató házi szilvalekvárral
A hájas tészta a parasztkonyhán a XX. században terjedt el. A magyar paraszt ember a nehéz fizikai munka során elvesztett energiája pótlására zsíros ételeket fogyasztott. A hájas tészták készítésének szezonja a hűtőszekrények megjelenése előtt a téli disznóvágáshoz kapcsolódott, így a disznótorok és a vízkereszt követő böjt feloldását jelentő farsangi időszak ünnepi asztalán elmaradhatatlan volt a hájas tészta. Házi szilvalekvárral töltve a legfinomabb.
Hozzávalók:
- 70 dkg finomliszt
- 50 dkg sertésháj
- 2 tojás sárgája
- 3 evőkanál ecet
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
- 2-2,5 dl langyos víz
Elkészítés:
A sertéshájról leszedjük a hártyát, majd húsdarálón átdaráljuk. A 70 dkg finomlisztből 25 dkg lisztet összedolgozunk a darált hájjal és az ecettel.
A maradék 45 dkg lisztet, a sót, a 2 tojás sárgáját a cukros langyos vízzel jól összedolgozzuk, rétestészta keménységet gyúrunk belőle. Fél óráig lefedve pihenni hagyjuk. A tésztát kinyújtjuk, majd rákenjük a már korábban elkészített lisztes hájat. Háromszorosan összehajtogatjuk, majd fél óráig pihenni hagyjuk. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük. A hajtogatások között mindig hagyjuk pihenni a tésztát.
Nyújtsuk ki a tésztát 1,5 cm vastagságúra és vágjuk fel 6x6 cm-es kockákra, majd hajtsuk félbe. Forró sütőben 15 perc alatt készre sütjük. A tésztát a tepsiben „nyílójával” befelé tesszük. Sülés közben ne nyissuk ki s sütő ajtaját! Miután kisült a tészta, házi szilvalekvárral töltjük meg és a tetejére porcukrot szórunk.
Jó étvágyat kívánunk!