Furta Káposztás murgyé
Egyedi ízvilágú –- nem diétás – étel, Furtán régi hagyományai vannak. Más tájegységeken nem ismert.
Hozzávalók:
Tészta: 2 kg burgonya, 45 dkg liszt, 2 dl étolaj
Töltelek: 2 kg savanyú káposzta, 1/2 liter étolaj
Elkészítés: A burgonyát megfőzzük, áttörjük, kézmelegre hűtjük. A hideg vízzel kiöblített, kinyomkodott savanyú káposztát az olajban megpároljuk, kissé megpirítjuk.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, alaposan lisztezett deszkán 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Felénk eső részére a tölteléket egy csíkban púpozottan ráhalmozzuk. A tésztaszélet óvatosan ráhajtjuk, mint a piskótát, felgöngyöljük, de csak két réteg tésztára, és végigvágjuk. Lelapítjuk kétujjnyi vastagra, majd tenyérnyi darabokra vágjuk. Tepsibe öntött olajban megforgatjuk, sorba rendezzük.
A többi tésztával is hasonló módon járunk el. Forró sütőbe csúsztatjuk, sütés közben átforgatjuk.