Báránd Bárándi tészta
A Bárándi Tésztaüzem évtizedek óta működő vállalat volt, melyet a Berettyóújfalu és Vidéke Körzeti ÁFÉSZ évtizedeken keresztül működtetett. Az üzem, egészen a nyolcvanas évekig óriási foglalkoztató és monopólium volt a térségben. Az itt készített házi jellegű tésztát nemcsak belföldön, hanem külföldön is értékesítette. A gazdasági válság, valamint a térségben megjelenő konkurencia hatására a kilencvenes évek vége felé, a kétezres évek elején elkezdődött a hanyatlása, melynek következtében 2012-ben a gyárat bezárták, a munkahelyek megszűntek. 2014-ben pályázati forrásból sikerült újraindítani. Az üzem által készített tésztafélék kiemelkednek a konkurens cégek tömeggyártásával létrehozott termékei közül, hiszen itt a minőség és a legfontosabbnak tartott foglalkoztatás kerül előtérbe. A házi jellegű, főként száraztészta, a helyben megtermelt gabonafélékből, az őstermelőktől származó, természetes módon előállított tojással, adalékanyagok és mesterséges színezékek nélkül, csak a természetes alapanyagokat előtérbe helyezve készül. A száraztészták közül csigatészta, cérnametélt, kiskocka, nagykocka, széles metélt, spagetti, makaróni, valamint orsótészta és eperlevél készül itt.