Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület - Kállay Tájház és Közösségi Tér kialakítása Földesen - EMVA LEAER

Beszámoló

 

A Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER jogcíme keretében pályázott a „ Kállay tájház és Közösségi tér kialakítása Földesen” címmel. Erre az eseményre kapott meghívást munkaszervezetünk.

2014. november 29.-én, projektzáró rendezvényen adták át a megújult Kállay házat.

A település polgármestere megköszönte a projektben résztvevők munkáját, a sok-sok támogatást, melynek eredményeként méltó helyen kerülhet kiállításra a település helytörténeti gyűjteménye, a Földesen működő civil szervezetek, egyesületek, művészeti csoportok pedig igazi közösségi térként veszik birtokba a megújult épületet, erősítve ezzel az itt élők identitás tudatát, a település megtartó erejét. A felújítás révén Földes méltóan tiszteleg Kállay László gazdálkodó földbirtokos emléke előtt. A Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület régi vágya vált valóra a korszerűsítéssel. Megújult környezetben próbálhatnak, készülhetnek fellépéseikre. Az egyesület fontos szerepet tölt be a néptánc hagyományápolás területén, meghatározó közösség a térségben. Színvonalas műsoraikból most is ízelítőt kaphattunk.

 

Kiss Gáborné

Berettyóújfalu, 2014.12.01.

Jurtakör Nomád Hagyományőrző Nonprofit Kft - Nomád hagyományőrzés a Sárréti Kistérségben (EMVA - LEADER)

A Jurtakör Nonprofit Kft. szervezésében megrendezésre kerülő III. Magyar – Mongol Kulturális Napon vettem részt 2014.09.06 - án Püspökladányban a Farkasszigeten.

A rendezvényt Dr. Tugsjargal Gandi, Mongólia Magyarországi nagykövete nyitotta meg. Elmondta mennyire nagy öröm számára, hogy Magyarországnak hamarosan önálló nagykövetsége nyílik Mongóliában. Ezen kívül a két ország számos területen működik együtt. Hosszú évek óta most tanul a legtöbb mongol diák Magyarországon. Szeretnék a mezőgazdaság és erdőgazdaság területén is szorosabbra fűzni a kapcsolatokat. A Püspökladány Farkasszigeten lévő Erdészeti Tudományos Intézettel több éve tart az együttműködés, jelenleg is mongol szakembereket lát vendégül az intézet, olyan fafajtákat tanulmányoznak, amelyek a mongol időjárási viszonyoknak is megfelelnek. Az együttműködés energetikai területre is kiterjed.

Nagyon érdekes mozzanata volt a napnak a jurtaállítás és jurtaszentelés. A Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola tanárai és diákjai nomád mesterségeket mutattak be: nemezelés, bőrművességet stb.

A nap folyamán több előadást hallhattunk és jurtaszínház is bemutatkozott. Örülünk, hogy a Jurtakör Nonprofit Kft. munkájához egyesületünk is segítséget nyújthatott: a 2013-as LEADER pályázati körben egy sikeres pályázat benyújtásával jurtát szerezhettek be.

Kelt: Berettyóújfalu, 2014.szeptember 08.

Készítette: Kiss Gáborné

Tetétlen Község Önkormányzat - Ravatalozó felújítás és közpark létrehozása

Tetétlen község Önkormányzata az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Falumegújítás és fejlesztés pályázat keretében pályázott „A tetétleni ravatalozó felújítására és közpark létrehozására”. Erre az eseményre kapott meghívást munkaszervezetünk.

2014. augusztus 16.-án, a projektzáró rendezvényen adták át a megújult ravatalozót. Önerőből díszburkolat került a ravatalozó elé, valamint díszkertet alakítottak ki. A település polgármestere megköszönte a projektben résztvevők munkáját, a sok-sok támogatást, melynek eredményeként méltó közegben búcsúzhatnak el szeretteiktől a tetétleniek.

A falu központjában a helyiek régi vágya vált valóra az új pihenő park kialakításával. Új díszburkolatot kapott a közpark, új padokon pihenhetnek meg az odalátogatók. A pihenés, a közös beszélgetések kedvelt helyszíne lesz ez az új park. 

 

 

Komádi és Régiója Fejlődéséért Közalapítvány - Komádi Városi Szabadidő Központ kültéri közösségi terének kialakítása és kiszolgáló helyiségének rekonstrukciója (EMVA - LEADER)

BESZÁMOLÓ

Komádi Város Önkormányzata és Komádi és Régiója Fejlődéséért Közalapítvány képviseletében meghívást kaptunk, a 35/2013. (V.22.) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások jogcím keretében benyújtott,

Komádi Városi Szabadidő Központ kültéri közösségi terének kialakítása és kiszolgáló helyiségének rekonstrukciója

elnevezésű projekt ünnepélyes átadó ünnepségére.

Az ünnepség 2014. szeptember 18-án 14:00 órakor kezdődött, Komádi, Kossuth u. 53. szám alatt.

A megjelenteket köszöntötte Tóth Ferenc polgármester, majd átadta a szót Dr. Vitányi István országgyűlési képviselőnek, aki ünnepélyes beszédet mondott. Megemlítette, hogy milyen szép ütemben fejlődik és szépül Komádi város. Ezt követően Pajna Zoltán Debrecen alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket és ünnepélyes beszédet mondott.

Az épületet ünnepélyesen átadta Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Tóth Ferenc polgármester, Nagy Jánosné a közalapítvány kuratóriumának elnöke.

A meghívott vendégek körbejárták, megtekintették a felújított Szabadidő Központot.

A rendezvényt állófogadás zárta.

Berettyóújfalu, 2014.09.26.

 

 

 

 

 

Kaba Város Önkormányzat - Kabai Ősz (EMVA - LEADER)

A Kabai Ősz – művészeti és hagyományőrző napok Kabán rendezvénysorozat keretében megrendezésre kerülő világraszóló Kabai lakodalom rendezvényén vettem részt. A többnapos rendezvény utcatárlattal kezdődött augusztus 9.-én, Esküvők Kabán címmel. A Gonda Ferenc Városi Könyvtár gyűjtötte össze azokat az esküvői fényképeket, amelyek Kaba utcáin kerültek bemutatásra. A hét további napjain a falusi lakodalmakhoz kapcsolódó eseményeket elevenítették fel a helyiek, volt csigacsinálás és taposás,  jegykendő és zsebkendő kiállítás, menyasszonyi torta sütőverseny. A hetet a világra szóló kabai lakodalom zárta augusztus 16.-án, szombaton.

Délután vendégvárással kezdődött a rendezvény, majd a kabai vőfélyek és a Szélrózsa Néptáncegyüttes közreműködésével a fiús házból elindult a násznép a lányos házba kikérni a menyasszonyt. A Kabai Református Templomban megtörtént a fogadalomtétel, majd régi szokáshoz híven a nászmenet körbe járt Kaba utcáin, több helyen megállva tánccal, énekléssel színesítve a felvonulást. A lakodalmi vacsora alatt a Rajkó Művészegyüttes műsorát csodálhattuk meg. Éjszaka megkóstolhattuk a kabai háziasszonyok által sütött menyasszonyi tortákat, és nem maradhatott el éjfélkor a menyasszonytánc sem.

A rendezvény keretében felelevenedtek a település hagyományai, népszokásai. Fontos, hogy települési és térségi összefogáson alapszik a rendezvénysorozat. Az Önkormányzat, a település intézményei, civil szervezetek, gazdasági társaságok, és a lakosság is feladatokat vállalnak a program megvalósításában, erősítve ezzel a helyi együttműködést, az itt élők identitás tudatát, a település megtartóerejét.