Bihar Arborétum és Díszfaiskola

Cím: Köztársaság utca 20.
Fax: 54/704-760
Telefon: 30/278-5837, 30/515-2236
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
Nyitva tartás: H-P 8-17 óra, szombat: 8-12 óráig
 A Tóth család birtokában lévő faiskolát 1991-ben alapították 2500 m2-en, miután lehetővé vált a korábbi fenyőfa és gyümölcstermesztés helyett a díszfaiskola létrehozása. Mára már 50.000 m2-en kertészkednek, ahol 1998-ban a díszkert is helyet kapott. Néhány éve megvették a fák lombja mögött megbúvó kis családi házat is, melyhez Tóth Ferenc feleségét családi szálak fűzték.

Az mai 2 ha-os arborétum eredetileg üzemi törzsültetvénynek indult. A Magyarországon magántulajdonban lévő törzsültetvények között ebben van a legtöbb faj és fajta a ma szaporításban, valamint alkalmazásban lévő faiskolai dísznövényekből. 2006-ban a hivatalosan regisztrált taxonok száma 490, ami 5000 db kiültetett növényben jelenik meg. Ez a szám évről évre bővül a család hölgytagjainak külföldön tett látogatása révén.

A kert kedvező életteret jelent az állatvilágnak. A 20-30 madárfaj között gyakori a fülemüle, a köztudottan félénk örvös galamb, gém, gólya, feketerigó, seregély, fenyőrigó, sármány. De láthatunk itt cinkeféléket, örvikéket, vízicsirkét is. A fenyők ágain gyakran bújik meg a fácán és a vadgalamb. 2005-ben már 2 fajta süni, és azok kölykei is lakóként voltak számon tartva a díszkertben. Néha megjelenik nem kedvelt vendégként az őz és a mezei nyúl is, mely igen nagy károkat tud okozni.

Az arborétum különlegességét az adja, hogy a környéken jellemző vízállásos, repedező réti agyagtalajra települt. A korlátozottan művelhető, szolonyeszesedő szoloncsák talaj erősen megválogatja a fajokat. A család célja, hogy olyan díszfákat, cserjéket, örökzöldeket szaporítanak és nevelnek szabadföldi kiültetésre, amelyek az itt uralkodó éghajlati viszonyok között teljesen télállónak bizonyulnak, de jól tűrik a nagy nyári hőmérséklet-kiugrásokat és az időnként fellépő légköri aszályt is.. Döntően magyar alanyra oltott vagy szemzett idegen dísznövények különleges kombinációjával próbálják megtalálni a térségre alkalmas növényeket.

Az árudában a cserjék, díszfák, örökzöldek nagyobb része konténeres, vagyis cserepes, zsákos formában várja a vevőket. Ennek nagy előnye, hogy nem kell azzal a veszéllyel számolni, hogy a földből felszedést megsínyli a növény, emellett azonnal szállítható, és a kiültetés után is kisebb az elhalások száma. Ráadásul az értékesítési idő is kinyújtható.

Főbb vevőkörüket az önkormányzatok, kert és parképítők jelentik, de szívesen kiszolgálják és ellátják tanáccsal a magánszemélyeket is. 2005 óta Romániába is szállítanak, több árudával vannak kapcsolatban.

Tapasztalataik szerint a vevők mellett sok iskolai csoport is érkezik, hogy a szabadban tartsa meg biológia vagy környezetismeret óráját. Egyre gyakrabban találkozni kirándulókkal, vagy csak a csendre, nyugalomra vágyó megfáradt vendégekkel is.

A korszerű termelőberendezések mellett (csepegtető öntözőrendszer, fűthető növényház) szeretnék az újonnan létrejött arborétum eszközszínvonalát is emelni. Padok, növénynévtáblák, hulladékgyűjtők, szalonnasütő, beléptető helyiség létrehozásával igyekeznek a kirándulóknak mind kedvezőbb helyet biztosítani.

Szívesen teret adnak kerti összejövetelekhez, bográcsozáshoz és szalonnasütéshez. Oktatási intézmények, növénykedvelő társaságok, szervezett csoportok részére szakvezető is biztosítható előzetes egyeztetés után.

A távolabbi tervekről mesélve a hatvanas évei közepén járó kertészmérnök elárulta, hogy a hátsó részen a kitermelt föld helyén egy, a jelenleginél nagyobb tavat szeretne. Felesége az orgonákért rajong, egy, a majdan számos fajt felvonultató kertben orgonafesztivált képzelne el.

Szerencsére a célok elérésében segítőre találtak lányuk, Emese személyében, aki édesapja nyomdokaiba lépve kertészmérnöki és kertépítő- és zöldfelület-fenntartó szakmérnöki diplomát szerzett.

Idén már második alkalommal jöttek Németországból diákok, akik szintén nagy segítséget nyújtottak a park teendőinek elvégzésében. A tanulók a biharkeresztesi kertészeti szakiskola révén kerültek kapcsolatba az arborétummal, melynek tanüzeme az ültetvény.

Tóth Ferenc tapasztalata, hogy aki egyszer betér hozzájuk, az később is visszajön, hiszen vásárláskor náluk nem csak növényt kap, hanem szakszerű tájékoztatással és a séta során egy életre szóló élménnyel is gazdagabb lesz.

Mottójuk: Nálunk a zöld is sok színű!