"A legszebb konyhakertek" program

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

kiemelt projektje

 

Tájékoztató a

 „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje programban való részvételről

Harmadik éve kerül meghirdetésre „A Legszebb konyhakertek „ program. Hajdú-Bihar megyét eddig 2 település, Püspökladány és Tetétlen képviselte, pedig a megyénk minden településen élnek olyan kertgazdák, akik áldozatos munkával csodálatos kertet varázsolnak saját és családjuk örömére, egészséges és ízletes zöldségeket és gyümölcsöket tesznek az asztalra.

 

A programhoz csatlakozhat bárki. Magánszemélyként, civil szervezetként, önkormányzatként, célunk az, hogy minél több csodálatos balkon, kis- és nagykert, gyümölcsös, vagy közösségi kert csatlakozzon, és összegyűjtsük azt a tudást, amely a hosszú évek munkájának tapasztalata.

 

Hazánkban még sokan emlékeznek nagyszüleink konyhakertjére, amikor még szinte bármilyen zöldség megtermett a ház körül. A kertes házakban elöl virágoskert, hátul pedig un. konyhakert kapott helyett.

 

A vidék ezen arculata azonban az évek során megváltozott. Az elmúlt évtizedekben azt sugallta a média, hogy nem éri meg a konyhakerttel foglalkozni, mert drága a vetőmag, a vegyszer, a műtrágya, sokkal olcsóbban meg lehet kapni a terményt a nagy üzletekben, bajlódni sem kell vele, és sokkal szebb. Igen, lehet, hogy szebb, de az eredete sokszor bizonytalan, és a minősége sem olyan, mint amit otthon magunknak megtermelünk.

 

Sajnos gyakori, hogy még a legkisebb, pár utcából álló falvakban is a kerteket füvesítik és a lakók csak virágokat gondoznak, füvet vágnak. Ezen a tendencián változtat a program, hiszen bárki képes lehet az önellátásra, egy kis munkával, odafigyeléssel egészséges zöldségeket tud letenni a családi asztalra.

 

A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű országos program az otthoni kertgazdálkodást hivatott népszerűsíteni a lakosság körében, szakmai előadásokkal, fórumokkal segítve az újonnan csatlakozókat és a ma is aktív résztvevőket, valamint díjazva a legszebb kertek művelőit.

 

A program célja:

- megváltoztatni a lakosság elmúlt évtizedekben kialakult szokását, miszerint lakóházuk udvarán, kertjeikben kizárólag füvet nyírnak, virágos díszkertet gondoznak – szemléletváltás;

- visszaadni a vidék régi arculatát;

- ösztönözni a lakosokat, hogy udvarukon, kertjükben termeljék meg a maguk és családjaik számára a -  - konyhakerti zöldségeket – szemlélet átadás;

- fejleszteni ezzel az öngondoskodást, önellátást;

- feléleszteni a szinte feledésbe merült hagyományos népi kertkultúrát – értékátadás;

- generációk közötti hidakat építeni;

- erősíteni az összefogást, egymás megsegítését – közösségfejlesztés;

- hasznos szabadidő eltöltés megtanítása – aktív nyugdíjas, időskor biztosítása.

 

Csatlakozási lehetőség az országos programhoz:

Település, vagy koordináló szervezet, vagy magánszemély szándéknyilatkozatának megküldése Kovács Szilvia nevére a Karcagi Polgármesteri Hivatalba 5300 Karcag, Kossuth tér 1. címre.

 

Ezt követően Együttműködési Megállapodást kötünk az érintett Önkormányzattal vagy Szervezettel/Egyesülettel, ami alapján szabadon használhatják a teljes Programcsomagot, amit az ötletgazda által biztosít és küld meg számukra. Így tudjuk a programot koordinálni, az érintett települést a program országos vérkeringésébe bevonni.

 

A programban való részvétel feltételei:

- az illető a programhoz önként kíván csatlakozni;

- rendelkezik saját tulajdonú vagy számára megművelésre átengedett balkonnal, kerttel, udvarral, telekkel, földterülettel, ahol konyhakerti zöldségeket/gyümölcsöket termeszt.

 

Kategóriák:

Balkon - erkélyen kialakított

Mini - 50 m2-ig

Normál - 50 m2 felett

Zártkert 1. - Zöldséges

Zártkert 2. - Gyümölcsös

Zártkert 3. - Vegyes

Közösségi - csoportok, szervezetek

 

Elvárások – bírálati szempontok:

- minimum 5 féle növény/gyümölcs;

- balkonon 5 edény - 3 féle növény;

- rendezett környezet;

- öko/bio-módszerek alkalmazása;

- permetezésnél: permetezési napló;

- öntözés esetén: csapadékgyűjtés;

- gyommentes, gondozott kert;

- technológiák;

- komposztálás;

- madárbarát kert;

- másod-, harmadvetés;

- minőségi növények.

 

 

„A legszebb konyhakertek” helyi versenyt minden település maga folytatja le. A helyi eredmények alapján a települések zsűrije jelölhet kertművelőket az országos megmérettetésre, a Magyarország legszebb konyhakertje díjra.

 

Az országos zsűri döntése alapján a díjak átadására minden évben egy jeles rendezvényen kerül sor.

 

Az országos díj: gránit alapon elhelyezett, bronzból készült kisplasztika – Györfi Sándor karcagi Munkácsy-díjas szobrász, érdemes művész alkotása.